STEM OP JE FAVORIETE IMPACTMAKER!
De Good2Connect Impact Award ‘t Gooi is een publieks- en juryprijs die ieder jaar wordt uitgereikt. In 2015 deden maar liefst 21 organisaties mee en won basisschool de Kindercampus uiteindelijk deze prijs. Alle bedrijven en ideële organisaties in ‘t Gooi e.o.* die bijdragen aan een duurzame en eerlijke wereld, kunnen meedingen. Iedereen kan tot 9 oktober stemmen voor de publieksprijs en op 3 oktober maakt de jury alvast de vijf genomineerde voor de juryprijs bekend.
Meedoen als Impactmaker? Nomineren kan hier
KOM NAAR DE UITREIKING OP 10-10 op de DAG VAN DE DUURZAAMHEID HILVERSUM
De organisatie met de meeste publieksstemmen wint de publieksprijs en de organisatie die het beste wordt beoordeeld door de jury wint de juryprijs. Beide winnaars mogen zich een jaar lang impactmaker van ‘t Gooi e.o. noemen, krijgen diverse media aandacht en ontvangen een prijzenpakket. De prijsuitreiking van zowel de publieks- als de juryprijs 2016 vindt plaats op 10 oktober, tijdens de Dag van de Duurzaamheid Hilversum. De vijf genomineerden en de publieksprijs winnaar zullen zich hier presenteren. De dag van de Duurzaamheid staat in het teken van winst voor mens, maatschappij en milieu waarbij deelnemers als bedrijven, winkels, restaurants, en non-profit organisaties handvatten krijgen om hier praktisch mee aan de slag te gaan. De Dag van de Duurzaamheid Hilversum wordt door diverse ondernemers uit Hilversum georganiseerd. Klik hier voor meer info en aanmelden voor de dag van de duurzaamheid…
STEM HIER OP JE FAVORIETE IMPACTMAKER
The survey is already over.

DimLight te Baarn is de groothandel in professionele LED verlichting. Onze LED verlichting is 99,9% recyclebaar, geeft ruim 50% minder CO2 uitstoot en bespaart ruim 50% energie.
DimLight

DimLight te Baarn is de groothandel in professionele LED verlichting. Onze LED verlichting is 99,9% recyclebaar, geeft ruim 50% minder CO2 uitstoot en bespaart ruim 50% energie.
DimLight levert niet alleen nieuwe armaturen inclusief lichtbron. Wij zijn gespecialiseerd in het 1 op 1 vervangen van de conventionele lichtbron naar een LED lichtbron in het bestaande armatuur. Dit betekent dat u de huidige armatuur niet hoeft te vervangen om over te stappen naar LED.
Impact
Hadden we vroeger nog de halogeenlamp als alternatief, tegenwoordig is voor onze verlichting bijna alleen nog maar LED verlichting te verkrijgen.
We kunnen daarom ook zeggen dat de norm voor onze verlichting de laatste jaren is verschoven naar LED.
Sinds 2012 werd het zelfs verboden om gloeilampen en sommige halogeenlampen in de handel te brengen, en sinds 1 september 2016 is er een verbod op halogeenspots.
Dat is overigens ook niet zo vreemd, want LED verlichting heeft ten opzichte van andere soorten verlichting zoals spaarlampen of halogeenlampen veel voordelen:
•Kiest u voor LED dan kiest u voor energiebesparing. In vergelijking met gloei- en halogeenlampen bespaart u bijvoorbeeld al snel 80% tot 90%.
Voor spaarlampen ligt dit percentage om en nabij de 30% tot 50%.
•LED verlichting is een duurzame keuze. Zo draagt u uw steentje bij aan het milieu.
•LED verlichting kost misschien meer in aanschaf, maar heeft u binnen enkele jaren terugverdiend omdat LED een langere levensduur heeft en
minder stroom verbruikt.
•Omdat LED minimale warmte afgeeft, is dit veiliger en prettiger.
•LED verlichting is trendy.
•LED geeft geen schadelijke UV-straling af.

Bezoekers kunnen hier terecht voor alle dagelijkse boodschappen van de beste kwaliteit. De vele soorten groentes, kruiden en bloemen uit eigen moestuin en het vlees van de runderen die op Hoeve Ravenstein een goed leven hebben gehad zijn unieke streekproducten.
Hoeve Ravenstein

Hoeve Ravenstein is een monumentale buitenplaats uit 1766. De boerderij en omliggende gebouwen zijn vanaf 2010 – 2011 volledig gerenoveerd en er is nieuw leven ingeblazen, waar de cultuurhistorische waarden zijn behouden. De vergane historische functies, zijn gecombineerd met nieuwe functies, nieuw leven ingeblazen.
De voormalige koeienstal is omgebouwd tot een moderne boerderijwinkel (biologische supermarkt) met een groot aanbod aan biologische, streekgebonden en glutenvrijeproducten. Bezoekers kunnen hier terecht voor alle dagelijkse boodschappen van de beste kwaliteit. De vele soorten groentes, kruiden en bloemen uit eigen moestuin en het vlees van de runderen die op Hoeve Ravenstein een goed leven hebben gehad zijn unieke streekproducten.
Hoeve Ravenstein organiseert vele evenementen (ca. 10 per jaar) waarbij bezoekers het boerenleven kunnen beleven. ( tussen de 500 – 5000 bezoekers per evenement)
Cursussen en workshops (c.a. 15 per jaar) worden er gehouden over vele thema’s rondom gezonde voeding en de natuurlijke bedrijfsvoering.
Hoeve Ravenstein ontvangt met haar educatieve programma aanbod vele scholieren (KDV, basis- en middelbaaronderwijs ca. 1500 leerlingen per jaar), familiegroepen en organisaties. Ook groepen inburgeraars (ca. 200 personen per bezoek) komen regelmatig kennis maken met de boerderij.
Op Hoeve Ravenstein kun je genieten van de rust, natuur en het boerenleven. Per week ontvangen wij 700 – 1500 bezoekers vanuit het Gooi en de omliggende regio.
Impact
Hoeve Ravenstein heeft een duurzame bedrijfsvoering en werkt zo veel mogelijk zelfvoorzienend. De runderen grazen buiten op de landerijen en het stro en hooi wat vanaf eigen land wordt verbouwd wordt in de winter in de stal gebruikt. De kalveren groeien op bij de moeder koe zoals de natuur het bedoeld heeft maar zoals het steeds minder gebeurt.
Hoeve Ravenstein is voorloper op het gebied van natuurlijk geboortes bij vleesvee. Door haar innovatieve fokprogramma en de waardering vanuit de politiek hiervoor is het bedrijf een voorbeeld voor vele agrarische bedrijven in Nederland en daarbuiten.
Hoeve Ravenstein is een agrarische bedrijf met een open karakter. Bezoekers kunnen vijf dagen per week in de stallen, moestuin etc. kijken hoe er met passie word gewerkt.
In de boerderijwinkel biedt Hoeve Ravenstein een uniek assortiment aan producten die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Ook op het gebied van voedselallergieën heeft Hoeve Ravenstein veel te bieden.
In de tuin worden het hele jaar vele soorten groentes, kruiden en bloemen verbouwd. De groentes worden in de ochtend geoogst en hierna direct in de boerderijwinkel aangeboden. Ook het vlees van Hoeve Ravenstein is een uniek product. Middels een systeem met verse vleespakketten wordt de koe wanneer het een goed leven heeft gehad van kop tot staart afgenomen.
Het aanbod van Hoeve Ravenstein samen met de kennis en beleving die wordt overgedragen zorgt voor meer bewustzijn en verbondenheid van burgers met de natuur, een gezonde leef- en eetstijl en het boerenleven.
Link filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=yFSxsn1Vnok

Stichting ASAP (Association for Small African Projects) werkt sinds 1997 aan het verlichten van armoede in 10 dorpen rond Bobo Dioulasso door de inwoners onderwijs, zorg en een duurzame economie aan te bieden. De mannen en vrouwen in de dorpen bepalen hun eigen prioriteiten. Zij dragen tijd, geld of goederen bij aan de realisatie van ontwikkelingsprojecten. Hiermee draagt ASAP bij aan duurzame ontwikkeling en aan zelfredzaamheid.
Stichting ASAP-Burkin’art

Stichting ASAP (Association for Small African Projects) werkt sinds 1997 aan het verlichten van armoede in 10 dorpen rond Bobo Dioulasso door de inwoners onderwijs, zorg en een duurzame economie aan te bieden. De mannen en vrouwen in de dorpen bepalen hun eigen prioriteiten. Zij dragen tijd, geld of goederen bij aan de realisatie van ontwikkelingsprojecten. Hiermee draagt ASAP bij aan duurzame ontwikkeling en aan zelfredzaamheid.
Stichting ASAP koopt bronzen beelden in bij gerenommeerde kunstenaars in Burkina Faso. Deze bronzen beelden worden in Nederland door Burkin’art (onderdeel van Stichting ASAP) via meerdere verkoopkanalen verkocht. Het doel is om zelf inkomsten te genereren voor de stichting, bekendheid te geven aan de kunstenaars en daarnaast ook om de economie in Burkina Faso te bevorderen.
Impact
Onze visie is dat dit alleen kan wanneer er in een gemeenschap wordt gewerkt aan een evenredige ontwikkeling van Gezondheid en Milieu, Educatie en Emancipatie en aan de Economie. Voldoende capaciteit van dorpen om zichzelf te organiseren is daarbij onontbeerlijk. ASAP ondersteunt de dorpen daarom ook bij het versterken van deze capaciteit.
Om te bepalen op welke punten de ontwikkeling vooral gericht moet zijn, maakt ASAP als het ware een ‘foto’ van een dorp. Geografisch beperkt de stichting zich tot afgelegen plattelandsdorpen in de omgeving van Bobo Dioulasso, de tweede stad van Burkina Faso. ASAP zal niet alle dorpen in de omgeving van Bobo Dioulasso kunnen bereiken, maar als we de dorpelingen kunnen leren zichzelf te ontwikkelen en als die kennis zich binnen de regio verspreidt, zal de invloed en het resultaat vele malen groter zijn dan de initiële inspanning.
Motivatie
Na 40 jaar brievencontact bezocht Hervé Millet in februari 1997 zijn correspondentievriend Jean Millogo in Burkina Faso. Tijdens een bezoek aan Jeans geboortedorp Fina regelde Hervé dat wanneer de dorpelingen zelf een kliniek zouden bouwen, de Burkinabeese regering een verpleegkundige zou uitzenden. Zo’n kliniek was hard nodig en een langgekoesterde wens van de bewoners van Fina.
Bij terugkomst in Nederland heeft Hervé hiervoor geld ingezameld. Hij is in september van datzelfde jaar naar Burkina Faso teruggekeerd om de bouw van de kliniek te starten.
Geïnspireerd door het succes van dit eerste project besloten Hervé en zijn vrouw om meer projecten te realiseren. En zo ontstond in december 1997 Stichting ASAP, Association for Small African Projects. Sinds de oprichting zijn tientallen projecten in Burkina Faso gestart en succesvol afgerond. De projecten zijn verschillend, maar dragen allemaal bij aan de duurzame ontwikkeling van gezondheid, scholing, leefomstandigheden en inkomsten van de dorpelingen in Burkina Faso.

Hemel-Bed maakt mooie, ecologische designproducten voor de uitvaart. Het is een Social Enterprise, werkend vanuit de volgende kernwaarden: Schoonheid en Troost, Hemel-Bed verdeelt werk, All Benefit Circle, Hemel-Bed en milieu, MVO en transparantie en Hemel-Bed en dienstverlening.
Hemel-Bed

Hemel-Bed maakt mooie, ecologische designproducten voor de uitvaart.
Het is een Social Enterprise, werkend vanuit de volgende kernwaarden:
1. Schoonheid en Troost
Hemel-Bed wil een duurzaam eerbetoon zijn aan de overledene; aan zijn leven,
zijn lichaam en ziel. Schoonheid troost.
2. Hemel-Bed verdeelt werk
Hemel-Bed werkt samen met houtwerkplaatsen voor mensen met een beperking en heeft contacten met de houtwerkplaats van Siza (voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel), de sociale werkplaats Pantar in Amsterdam, de houtwerkplaats van psychiatrisch centrum Zon & Schild in Amersfoort.
Hemel-Bed bestaat uit 28 elementen van hout die bewerkingen ondergaan. Voorheen werd het Hemel-Bed gemaakt van massief hout, maar dat is te instabiel. Daarom is nu gekozen voor gelaagd hout van snelgroeiend Europees populierenhout.
3. All Benefit Circle
Winstdoel: Hemel-Bed besteedt de toekomstige winst aan ondersteuning van kwetsbare ouderen in Nederland of daarbuiten.
4. Hemel-Bed en milieu
Voorheen werd het Hemel-Bed gemaakt van massief hout, maar dat hout blijkt te instabiel. Daarom is nu gekozen voor gelaagd hout van snelgroeiend Europees populierenhout.
Hemel-Bed is volledig afbreekbaar; A-kwaliteit populieren multiplex (FSC), het katoen is fairtrade en biologisch, het leer is plantaardig gelooid (dus geen chroom), uitsluitend houtverbindingen (géén metaal).
5. MVO en transparantie
Hemel-Bed is met name ontwikkeld voor schoonheid en troost voor de particulier en is niet bedoeld als commercieel verkoopproduct voor de uitvaartbranche.
Er is dan ook 1 prijslijst die natuurlijk te vinden is op de website.
Zie ISO 26.000 en Transparantiebenchmark van het Ministerie EZ in 2013. http://hemel-bed.nl/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen/
6. Hemel-Bed en dienstverlening
Hemel-Bed wil een klimaat bevorderen van acceptatie (dus geen angst) bij het levenseinde, sterven en uitvaart. Hoe meer vertrouwdheid hoe meer rust er komt als het gaat over het einde van het leven. Info verspreid ik via www.hemel-bed.nl, social media, ontmoetingen, lezingen, beurzen.
Impact
Het Hemel-Bed is volledig eco en fairtrade.
Goed omgaan met de aarde komt vanuit mijn innerlijke motivatie.
Waar mogelijk wil ik mijn verantwoordelijkheid nemen, zonder concessie aan milieu en rechten van mensen.
Het nieuwe is niet alleen het ontwerp, maar ook de wijze van ‘in de markt zetten’. De prijzen zijn openbaar (nogal ongebruikelijk in de uitvaartbranche).
De meeste bestellingen gebeuren door particulieren zelf of zij vragen het aan de uitvaartondernemer om het Hemel-Bed te bestellen.
Doordat de prijzen op Internet staan betalen de particulieren een prijs die vrij is van commissie.
Uitvaarten verzorgen is in mijn visie een dienstverlenend beroep, geen verkoopberoep.
Sommige uitvaarders willen alleen dienstverlener zijn; een relatief nieuwe ontwikkeling die ik graag ondersteun.
Wetgeving is nodig om het huidige verdienmodel te stoppen; het huidige verdienmodel leidt tot belangenverstrengeling (een tarief rekenen voor de dienstverlening en daarnaast een commissie berekenen over de producten die geadviseerd worden).

Wij zamelen spullen in (die normaliter bij het GAD of de Kringloop belanden) MET EN VOOR statushouders en voedselbankklanten. Deze mensen kunnen gratis bij ons komen winkelen voor alle mogelijke huisraad.
Elk Gooisch Matras Komt Van Pas (Stichting Nieuw in ‘t Gooi)

Wij zamelen spullen in (die normaliter bij het GAD of de Kringloop belanden) MET EN VOOR statushouders en voedselbankklanten. Deze mensen kunnen gratis bij ons komen winkelen voor alle mogelijke huisraad. Van kleding tot bedden, wasmachines, koelkasten, computers, fietsen, etc. Voor sommige zaken (de grotere, duurdere dingen) vragen we een kleine vergoeding. Wij doen dit samen met statushouders, dit om de integratie, taal etc. te bevorderen.
Impact
Het verschil dat we maken is dat statushouders en voedselbankklanten bij ons terecht kunnen voor spullen waar ze anders (veel) geld voor moeten betalen. Geld dat er vaak niet is.
Binnen de regio gooi/vechtstreek leveren wij alle spullen ook gratis thuis af.

Biologisch melkveebedrijf met kaasmakerij, boerderijwinkel, vergaderruimte, belevingsmogelijkheden (workshop, rondleidingen, teamuitjes) we zijn en leerbedrijf voor vrijwilligers en stagiaires. Daarnaast organiseren we evenementen die vrij toegankelijk zijn: kerstmarkt, open dag, huiskamerconcert.
De Groene Griffioen

Biologisch melkveebedrijf met kaasmakerij, boerderijwinkel, vergaderruimte, belevingsmogelijkheden (workshop, rondleidingen, teamuitjes) we zijn en leerbedrijf voor vrijwilligers en stagiaires. Daarnaast organiseren we evenementen die vrij toegankelijk zijn: kerstmarkt, open dag, huiskamerconcert.
Producten die op het erf geproduceerd worden zijn biologische melk, kaas & vlees. Door biologische bedrijfsvoering zijn we al duurzaam bezig:
geen chemische bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest, geen preventieve medicatie / antibiotica, meer ruimte in de stal, veel weidegang voor de koeien, al het voer is van biologisch en dus duurzame/verantwoorde herkomst.
Daarnaast doet De Groene Griffioen meer: Al onze energie wordt opgewekt door zonnepanelen die op het staldak liggen. Een duurzaam gebouwd pand van strobalen, hout en leem, is vrij bijzonder. Vooral door de combinaties van functies: winkel, muziekstudio, vergaderruimte, kaasopslag en woonruimte. Onze koeien, met hoorns!, dat we houden zijn dubbel-doel: zowel voor melk als vlees geschikt. Het meeste voer verbouwen we zelf en komt dus uit de buurt/van eigen land. Vrijloopstal met houtsnippers voor de koeien zorgt voor goede bemesting voor het weiland en het bodemleven. Voortplanting gaat op de natuurlijke wijze: met een echte stier. Opfok doen we zelf, we kopen geen dieren aan (behalve de stier voor de voortplanting). Boer Boy zit in diverse netwerken als het gaat om innovatie en duurzaamheid en hij werkt ook samen met Wageningen voor een rauwe melk-project.
Impact
Onze motivatie is dat wij het belangrijk vinden om zuinig met de wereld om te gaan en met een goed gevoel willen ondernemen zonder dat er andere mensen/dieren/het milieu (later) nadeel van ondervinden.
Kortom: Respect voor mens, dier en milieu.
Wij leveren een eerlijk/bijzonder product/dienst waar veel mensen van kunnen genieten. Dit alles zonder dat het ten koste gaat van mens, milieu en dierenwelzijn. In de hele keten willen wij duurzaam bezig zijn. Niet alleen maar met het plaatje/praatje. Voorbeelden:
Reductie afval: De kaas van onze korst is natuurlijk, geen plastic, hierdoor produceren wij geen afval. De wei die overblijft na het kaasmaken voeren we aan de kalfjes. Het plastic waar het kuilgras in zit, leveren we in voor recycling.
Gezondheid: Antibiotica gebruiken wij nooit preventief aan de melkkoeien. Hierdoor komen er ook geen ‘resten’ in de melk en het vlees. Uiteindelijk wordt dat vlees / de melk weer geconsumeerd en kun je ongemerkt resten antibiotica binnen krijgen.
Milieu/Ontbossing: Koeien eten veel (kuil)gras, maar ook krachtvoer. Dat krachtvoer kopen we (als een van de weinige dingen) in. Dat wordt elders verbouwd. Omdat wij biologisch krachtvoer kopen zijn we er zeker van dat dit uit gebieden komt waar geen tropisch regenwoud voor gekapt is. Veel ingrediënten uit ons krachtvoer komen uit Europa.
Gesloten kringloop: Koeien eten gras, dat gras is natuurlijk gegroeid (zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest) zij maken melk en bemesten het land. Het gras kunnen wij vervolgens weer maaien als wintervoorraad voor de koeien. De melk verkopen wij (gedeeltelijk) op eigen erf rechtstreeks van producent naar consument. Door onze composttoiletten komt ook het het ‘afval’ van de kaas/melk weer terug waar het oorspronkelijk vandaan kwam: het weiland.

Iedereen laten doen waar hij of zij goed in is. Mensen met dementie, vrijwilligers, zorgverleners, familie, buren en andere organisaties iedereen is ergens goed in. Wij proberen al die mooie talenten te verbinden zodat we samen tot iets moois komen, voor elkaar en voor een ander.
King Arthur Groep

Iedereen laten doen waar hij of zij goed in is. Mensen met dementie, vrijwilligers, zorgverleners, familie, buren en andere organisaties iedereen is ergens goed in. Wij proberen al die mooie talenten te verbinden zodat we samen tot iets moois komen, voor elkaar en voor een ander. En dat kunnen we nooit alleen. Daarom zoeken we de samenwerking op met andere organisaties in de gemeente en gaan we ook op zoek naar gebruikte materialen die we weer kunnen inzetten bij onze activiteiten. Dit zorgt voor een duurzame relatie met mensen en materialen.
Een aantal voorbeeldprojecten:
– Het jamproject, waar we met meerdere organisaties (Puur Smaak, moestuin, de Tuinderij, KingArthurGroep, gemeente) 300 potten jam maken voor de nieuwe inwoners van Hilversum.
– Of een jaar lang met de mensen met dementie die bij ons komen en wonen koekjes bakken en brengen voor het inloopcentrum voor mensen met kanker van Viore.
– Of het maken van een vogelhuisjesboom, waarbij iemand uit Heideheuvel het hout heeft gezaagd, weer iemand anders de boom heeft gemaakt en de deelnemers van ons ontmoetingscentrum de vogelhuisjes hebben geschilderd.
– Elke woensdagmiddag gaan we naar naar de sportschool in de wijk en halen mensen met dementie die nog thuis wonen op om mee te gaan.
– Elke donderdag is er een atelier café in het grafisch atelier samen met mensen van Philadelphia en mensen met dementie die nog thuis wonen.
– Regelmatig organiseren we een expositie van het bijzondere werk van de mensen met dementie die bij ons wonen en komen.
Impact
Je wordt allemaal blijer als je doet waar je goed in bent. Onze focus ligt op de mogelijkheden van elk persoon en elke situatie. Door veel gebruik te maken van gebruikte materialen, komen er veel verschillende mensen bij ons over de vloer om deze spullen te brengen(denk aan jampotjes, planten, kralen, bolletjes wol, servies). Als mensen binnen zijn ervaren ze de open sfeer en komen in aanraking met de mensen met dementie die bij ons komen of wonen. Iets wat we vaak horen is ‘Komen hier allemaal mensen met dementie? Ik zie niet zo goed wie hier werkt en wie niet’. We hopen de taboe op dementie een klein beetje te kunnen doorbreken en laten zien dat mensen met dementie nog heel veel kunnen, ook voor een ander en ook veel humor hebben.

GreenSpeed verzorgt met cargobikes het transport van goederen binnen de bebouwde kom. Cargobikes zijn hypermoderne bakfietsen. Licht, snel, wendbaar en met een grote waterdichte en afsluitbare transportbak. Het zijn fietsen dus gewoon trappen op de pedalen. Dus geen Co2 uitstoot, fijnstof- of parkeer problemen. Geruisloos.
Green Speed Fietskoerier

GreenSpeed verzorgt met cargobikes het transport van goederen binnen de bebouwde kom. Cargobikes zijn hypermoderne bakfietsen. Licht, snel, wendbaar en met een grote waterdichte en afsluitbare transportbak. Het zijn fietsen dus gewoon trappen op de pedalen. Dus geen Co2 uitstoot, fijnstof- of parkeer problemen. Geruisloos.
De voordelen voor onze klanten zijn legio; goedkoper, sneller, duurzaam en sympathiek transport. De ideale logistieke oplossing voor een groene woonomgeving. Smart Urban Logistics!
Een goed voorbeeld is de Leeuwen Apotheek in Hilversum. Deze apotheek is bewust geswitcht van het dagelijks bezorgen met de bestelauto naar het bezorgen met GreenSpeed. Voor de Leeuwen Apotheek brengen wij elke dag de medicatie naar mensen thuis en doen de dagelijkse leveringen aan de verschillende zorginstellingen in Hilversum en Laren. Voor grotere leveringen maken wij gebruik van aanhangwagentjes achter de fiets. Voor gekoelde leveringen hebben wij een koelsysteem dat werkt op stroom van een zonnepaneel op de bak.
Het leuke is dat we met onze opvallende groene bakfietsen heel zichtbaar reclame maken voor duurzaamheid. Dagelijks krijgen we sympathieke reacties van mensen op straat. De duim gaat omhoog en krijgen we complimenten. Je ziet dat het leeft onder de mensen, iedereen begrijpt dat we milieubewuster bezig moeten zijn. GreenSpeed heeft van de stichting ‘Hier’ het ‘klimaatbewust’ label gekregen.
Impact
GreenSpeed biedt een groen alternatief voor de bestaande ‘bestelauto’ oplossingen. We bezorgen voor webshops, apotheken, bloemenwinkels en andere opdrachtgevers. Samen goed voor honderden bezorgingen per week. En dat zijn heel wat autokilometers minder. Minder Co2 en fijnstof uitstoot. Minder verkeers- en geluidsoverlast in de binnenstad. Voor mij was dit een deel van de motivatie om GreenSpeed te beginnen. Ik woon zelf op de Gijsbrecht en als je ziet hoeveel fijnstof daar elke dag weer op de kozijnen ligt dan weet je dat we iets moeten veranderen. En kunnen veranderen. GreenSpeed wil daaraan bijdragen.

Biobite LKKR is onze stoere krachtkoek. We brengen hem uit in de varianten Boekweit en Spelt. Waardevolle granen, aangevuld met haver en gierst, maken dat er echt wat te kauwen is. En voor de rest is LKKR natuurlijk lekker.
Biobite

De natuur bestaat al miljarden jaren. Koek al duizenden jaren. Dus is er nog iets nieuws aan Biobite? Ja, want consumenten blijkens telkens aangenaam verrast te zijn. De niet-zo-(eco)voedingsbewuste consument zegt vaak: “O, maar dit is wel lekker! Is er niet stiekem toch een schep suiker ingedaan?” Ook de biologisch georiënteerde consument ervaart Biobite als een vernieuwing. “Eindelijk wat anders in het koelversschap van de ecowinkel! En het ziet er niet zo saai, grijs en verantwoord uit.” Inderdaad, Biobite zweeft en preekt niet, maar is vrolijk en recht-voor-zijn-raap: “Lekker kauwen, anders begrijpt je lichaam niet dat het goed gegeten heeft.”
Biobite LKKR is onze stoere krachtkoek. We brengen hem uit in de varianten Boekweit en Spelt. Waardevolle granen, aangevuld met haver en gierst, maken dat er echt wat te kauwen is. En voor de rest is LKKR natuurlijk lekker. Biobite begon in de thuisoven van Susan de Raaij. Nadat haar krachtkoek was beland op een biologische markt, wilden de bezoekers er meer van hebben. Binnen korte tijd bereikte de vraag naar Biobite een hoogte, die niet is bij te houden met thuis bakken. Daarom werkt Biobite nu samen met biologische bakkerij Van der Westen (o.m. bekend van Zonnemaire). Van daaruit gaan elke week de zendingen naar winkels, bedrijfsrestaurants, cateraars, horeca, scholen, sportscholen en -clubs.
Impact

Biobite onderscheidt zich door 5 in elkaar grijpende principes. Deze houden het product en zijn varianten net zo eerlijk als het eruit ziet. Hierbij de 5 van Biobite:
1. We verkopen uitsluitend wat het gezin van baas Biobite zelf ook eet.
2. Kauwen is goed. Voor kinderen, mannen en vrouwen.
3. Suiker (=lekker!) voegen we nooit toe.
4 Biologisch is vanzelfsprekend. Dus praten we er weinig over.
5. Lekker verrijkt het leven.
Biobite is krachtkoek met een eigenzinnig karakter. Misschien dat daarom ondeugende mensen zich helemaal niet schamen, wanneer ze “betrapt” worden met zoiets verantwoords als een Biobite-reep.

Tijd voor Meedoen (TvM) in de Draaikom is een project van Versa Welzijn in Huizen. Iedereen die iets wil of kan bijdragen aan de samenleving, dus sociale overwaarde heeft, is welkom en geeft iets van die overwaarde aan de ander. Het participeren van de een leidt tot het activeren van de ander: we noemen dat het ‘Tsunami-effect’.
Tijd voor meedoen

Tijd voor Meedoen (TvM) in de Draaikom is een project van Versa Welzijn in Huizen. Iedereen die iets wil of kan bijdragen aan de samenleving, dus sociale overwaarde heeft, is welkom en geeft iets van die overwaarde aan de ander. Het participeren van de een leidt tot het activeren van de ander: we noemen dat het ‘Tsunami-effect’.
Bij TvM doen allerlei mensen mee. Van manager tot timmerman, jong en oud. Gehandicapt, verslaafd of psychiatrisch, vluchtelingen en autochtonen. Iedereen ontmoet elkaar bij TvM in de Draaikom in Huizen. Het gaat uit van de ideeën, talenten en passies van de deelnemers. Voor iedereen kan TvM iets opleveren: men komt in contact met mensen in de eigen omgeving, men vult zijn/haar CV, waardevol voelen, een doel hebben, uitstroom naar betaald werk, persoonlijke groei, uit isolement komen, men ervaart zingeving, zelfredzaamheid, ontwikkelen netwerk, positiever zelfbeeld, regie over het eigen leven.
Als er spullen nodig zijn, wordt dat op creatieve manieren gevonden. Materiaal worden hergebruikt, gerepareerd of door deelnemers bij elkaar gebracht.
Daarnaast krijgen spullen een tweede leven door de Shopkom.
Van overgebleven voedsel van de voedselbank maken deelnemers een heerlijke lunch.
Impact
Tijd voor Meedoen (TvM) bestaat zo’n drie jaar. Het blijkt een enorm succes. De grote kracht daarachter is innovatie. Het is een project dat voortdurend in ontwikkeling is.
Wat TvM onderscheidend maakt, is dat alles door deelnemers bedacht en tot stand gebracht wordt. Er worden niet van hogerhand dingen bedacht en opgelegd. De kracht zit juist in het onverwachte. TvM brengt toevallige ontmoetingen tussen mensen tot stand. Het is een project waar ideeën, talenten, dromen en levenswijzen samenkomen en de ruimte krijgen. De vrijheid van het onverwachte maakt dat het project voortdurend innoveert en urgent blijft. Het succes van TvM is de kunst van het loslaten.

Bij Sus & So, sustainable en social vind je biologische en eerlijk gemaakte kleding van mooie materialen zoals biokatoen, wol en hennep. De makers hebben een eerlijk loon gekregen en de materialen zijn milieuvriendelijk. Daarnaast hebben we o.a. biologisch bed- en badtextiel, ondergoed, sloffen, accessoires en zeep.
Sus & Zo

Bij Sus & So, sustainable en social vind je biologische en eerlijk gemaakte kleding van mooie materialen zoals biokatoen, wol en hennep. De makers hebben een eerlijk loon gekregen en de materialen zijn milieuvriendelijk. Daarnaast hebben we o.a. biologisch bed- en badtextiel, ondergoed, sloffen, accessoires en zeep.
Impact
Bij de inkoop van onze producten letten we op het Global Organic Textile Standard (biologisch keurmerk) en of het eerlijk is gemaakt; zodat je met een goed geweten mooie kleding kunt dragen.

De nieuwe NME-wijzer Gooi en Vechtstreek is nu een jaar actief (www.nmegooivechtstreek.nl) en geeft alle ruim 100 basisscholen in de regio een overzicht van educatieve activiteiten over natuur, duurzaamheid, landschap en erfgoed. Zo kunnen zoveel mogelijk kinderen leren en beleven over natuur, duurzaamheid en erfgoed!
Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek

De nieuwe NME-wijzer Gooi en Vechtstreek is nu een jaar actief (www.nmegooivechtstreek.nl) en geeft alle ruim 100 basisscholen in de regio een overzicht van educatieve activiteiten over natuur, duurzaamheid, landschap en erfgoed. Zij kunnen zich online inschrijven op de educatieve activiteiten van lokale en regionale organisaties in Gooi en Vechtstreek.
Stichting Omgevingseducatie organiseert dit platform, stimuleert de samenwerking en ondersteunt (vrijwilligers) organisaties bij het opzetten van educatie voor het onderwijs.
Zo heeft de NME-wijzer een verbindende en ondersteunende rol voor de scholen én (vrijwilligers)organisaties in de regio. Van Boerderij-educatie tot Energie besparen en van Dudokproject tot Hollandse Waterlinie. Sinds de start in augustus 2015 hebben de scholen al ruim 350 leerling-groepen (7500 kinderen) aangemeld voor diverse activiteiten van de aanbiedende organisaties. De NME-wijzer wil zich graag verder ontwikkelen als ondersteuner en verbinder voor het onderwijs en de organisaties in de regio. Zo kunnen zoveel mogelijk kinderen leren en beleven over natuur, duurzaamheid en erfgoed!
Impact
Als kinderen leren en beleven over thema’s zoals natuur, milieu, landschap en erfgoed in hun eigen omgeving, worden zij zich bewust van de waarde ervan en zijn zij eerder bereid om daar goed en duurzaam mee om te gaan. De impact van de NME-wijzer is groot als centrale plek voor het educatieve aanbod rond deze thema’s in de regio. Dat alles in en over de eigen omgeving en dichtbij beschikbaar is, maakt voor de scholen het verschil. Onze motivatie is een compleet en aantrekkelijk educatief aanbod dat goed aansluit op de behoeften van de scholen.
CRITERIA
Het publiek en de jury wordt gevraagd te oordelen welke organisatie de meest waardevolle sociale en duurzame impact heeft op basis van de volgende criteria:
- duurzaamheid van de impacthoe bestendiger hoe beter, denk aan de impact voor mens en milieu, denk aan recycling en fairtrade
- sociaal/maatschappelijke impacthoe groter hoe beter, hoeveel helpt het mens en samenleving, denk aan mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt, diversiteit,ouderen en leefbaarheid
- omvang & reikwijdte van de impacthoe meer hoe beter, In aantal mensen, diensten, producten en geografisch
- innovativiteit van product, dienst of aanpakhoe vernieuwender hoe beter, nieuwe technologie, communicatie en slim combineren en samenwerken
- mate van inspiratie voor anderenhoe aanstekelijker hoe beter, leidt het tot gedragsverandering of werkt het stimulerend om het zelf te doen