Ik zou het wel eens interessant vinden als we op alle producten die we kopen kunnen vinden wat de ‘echte prijs’ is. Oftewel; de prijs als je sociaal/maatschappelijke en milieukosten zoals CO2 uitstoot en landdegradatie mee zou nemen.

Ondanks dat ik zelf best bewust inkopen doe, heb ik eigenlijk ook geen idee wat de werkelijke prijs zou moeten zijn van een product. Ik weet wel dat uit meerdere onderzoeken* blijkt dat consumentenprijzen zelden een goed beeld geven van de werkelijke kosten die gemaakt worden om het product in de schappen te krijgen. Prijzen dekken vaak wel de directe kosten van productie, maar negeren over het algemeen de maatschappelijke kosten van het product, omdat deze meestal ongemerkt worden afgewenteld op het milieu. Zouden dit soort kosten wel worden meegenomen in de prijs, dan zou de consument aanzienlijk meer moeten betalen voor zijn boodschappen en zodoende minder schadelijke producten kopen.

Omdat het vandaag, 11 juni, ‘world meat free day’ is, leek vlees mij een goed voorbeeld om te gebruiken. En hopelijk kun je jezelf sowieso op deze dag, onderstaand bedrag besparen.

De totale maatschappelijke kosten voor conventioneel varkensvlees worden geraamd op minimaal €2,32 per kilo op een gemiddelde consumentenprijs van €6,69, ofwel 35% meer dan wat we nu betalen. Omgerekend zijn de totale jaarlijkse maatschappelijke kosten (conservatieve schatting) van in Nederland geslachte varkens in 2008 minimaal €1,5 miljard per jaar, ofwel bijna €100 per Nederlander.

Hierbij is dierenwelzijn de belangrijkste factor, gevolgd door biodiversiteit, klimaatverandering en dierziektes. Subsidies lijken een verwaarloosbaar kleine rol te spelen en ook belastingheffing gaat dit gat niet dichten, mits er 35% belasting op vlees komt.

Gelukkig is er al wel een sociale onderneming die zijn werk heeft gemaakt van het berekenen van de echte prijs, onder de toepasselijke naam: #Trueprice. Zij doen dit momenteel voor bedrijven en organisaties intern, maar dit zie je (nog niet) terug in de winkels. Willen we bewuste keuzes maken omtrent verantwoorde consumptie en productie (sdg 12) dan pleit ik bijvoorbeeld voor een ‘echte prijs app’, die helpt in de bewustwording en daarmee de keuzes die je maakt. Maar bespaar vandaag die €9,01 gewoon uit en koop er iets leuks voor!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en/of oplossingen voor dit thema.  

*bron: https://www.ngpf.nl/publicatie/rapport-echte-prijs-vlees/

De blog serie #1World2Save belicht de 17 werelddoelen (#Globalgoals of #SDGs) en de invloed hiervan op ons dagelijks leven. Van ver weg tot heel dichtbij, met inspirerende voorbeelden, feiten en concrete handvatten.

 

En wat is jouw connectie met de werelddoelen?world meet free day