Ken je dat? Je bent lekker aan het schrijven, een geniaal idee voor een blog begint zich te vormen in je achterhoofd. De telefoon gaat. Je probeert het geluid te negeren, maar je nieuwsgierigheid wint het van je zelfdiscipline. Het blijkt iemand te zijn die je iets aan wil smeren. Poef! Weg is het goede idee voor je blog. De oplossing is in dit geval simpel: uit die telefoon. Wat kun je verder nog doen om in die heerlijke creatieve flow te raken en te blijven?

Foto 'Runoff 2' - Zach Dischner - Flickr (CC BY 2.0)

Het concept ‘flow’
Zo heerlijk! De middag waarop je volledig opgaat in je werk en de dag om is voordat je er erg in hebt. Het huisje voor je modelspoorbaan dat in één avond plotseling geschilderd en wel voor je op de tafel staat. De tekst die gisteren maar niet wilde vlotten en die nu in een paar uur helemaal naar je zin is. ‘Het ging bijna vanzelf’ is vaak de reactie. Nee, je zat in je flow. Het is een mentale toestand waarin je volledig opgaat in je bezigheden. Die vervolgens ook nog eens goed lukken. Het concept is uitgedacht door een psycholoog. Zijn naam is te leuk om niet te noemen: Mihaly Csikszentmihalyi.

Pot koffie in de aanslag
Zo’n flow, waarbij het lekker lukt en de tijd vliegt, lijkt vanzelf te komen. Alsof je er geen invloed op hebt. Toch kun je hem helpen uitlokken. Het begint dus bij het uitzetten van de telefoon. Alle input vanuit mail, Twitter, Facebook, Whats Ap of andere afleidbare factoren schakel je uit. Zet een pot koffie of thee klaar, zodat je zelfs daarvoor niet in de benen hoeft te komen. Verzamel alle spullen die je nodig denkt te hebben, maak een preventieve sanitaire stop en ga aan de slag.

Een lekkere werkplek
Soms ben ik jaloers op mijn eigen klanten. Als ik ze heerlijk geconcentreerd aan het werk zie in mijn Stiltecoupé. Als de koffie bijna op is, zet ik nieuwe. Als er te veel lawaai is op de gang doe ik de deur dicht, of spreek ik de mensen er op aan. Intussen werkt mijn klant lekker verder. Niet afgeleid door allerlei klussen die op hem liggen te wachten, want het enige waar hij aan kan werken is wat hij heeft meegenomen. Heerlijk!
Zoek een plek op waar de afleiding niet op de loer ligt. Waar het behaaglijk is en je je op je gemak voelt. Alleen al daardoor lukt je klus vele malen makkelijker.

Eén duidelijk doel
Vaak liggen er meerdere klussen op je te wachten. Ze moeten allemaal gedaan worden. De verleiding is groot om dan met een paar klussen naast elkaar aan de slag te gaan. Dit is dodelijk voor de flow. Die wil de aandacht niet verdelen tussen allerlei verschillende dingen. De flow wil alleen maar één duidelijk doel. Pas dan zal het lukken om volledig op te gaan in de klus en jezelf te vergeten.

Afleidende gedachten
Je lichaam is bezig met de klus, maar je hoofd is er niet bij. Je denkt alsmaar aan een klacht van een klant, probeert krampachtig te onthouden dat je iemand nog moet bellen, enzovoort. Al die gedachten leiden je af van die ene klus die je zo graag gedaan wilt hebben.
Maak voordat je aan het werk gaat een lijstje waarop je alvast de dingen op een rijtje zet die je niet wilt vergeten of die je ook nog moet doen. Komt er tijdens het werken weer zo’n afleidende gedachte, zet hem er dan op het lijstje bij. Je geeft er dan even aandacht aan, maar kan het vervolgens loslaten doordat je hem hebt genoteerd. Je hoeft niet bang te zijn dat je het zult vergeten.

Resultaat zien
Bij een leuke klus is het niet moeilijk om de flow op te wekken. De beloning zit hem al in het feit dat je eraan mag werken. Alleen is niet iedere klus leuk. Niets zo vervelend als een klus waarbij je geen vooruitgang ziet. Waarbij je pas na er 20 keer aan gewerkt te hebben, kunt zien dat je wat hebt gedaan. De flow houdt daar niet van. Die krijgt pas vleugels als het succes van je werk direct zichtbaar is. Helaas is dat niet altijd haalbaar. Dan kan het helpen om die enorme klus in stukken op te delen. Het af hebben van dat stuk is dan je beloning, waardoor de flow toch enigszins voldoening krijgt van jouw werk.

Saai of te moeilijk
‘Gaap, saai!’ Is een klus te makkelijk dan valt de flow in slaap.
‘Shit, wat moeilijk!’ Is een klus te ingewikkeld, ook dan haakt hij af.
Het beste is als je er net een beetje tussenin zit. Dat je jezelf met je werk licht uitdaagt, maar net niet te veel.

Heerlijk die flow! Dan vliegt de tijd en lukt alles beter en makkelijker. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem zelf te proberen op te wekken.
Wat is jouw gouden tip?

Corrie Gramser, trainer Bloggen bij de Good2Connect Academy
Foto ‘Runoff 2’ – Zach Dischner – Flickr